Brodovi

brodovi

Ima na Sani, nekoliko kilometara uzvodno od Sanskog Mosta, kupalište Brodovi. Na tom mjestu rijeka izlazi iz šumovite okuke, široka i spora, i postepeno ubrzava dok ne prosiječe veliki plato od sedre, stvarajući na površini mrežu svjetlucavih rukavaca i malih protočnih bazena što vrve od mladji i svakojakog riječnog življa, a ispod površine labirint od cjevastih tunela koji mame tinejdžere vretenastih tijela željne dokazivanja i djevojačkih pogleda da zarone na jednoj a izrone na drugoj strani kamena.

Najveća atrakcija tog kupališta je brzak na samoj sredini korita gdje je Sana probila sedrenu gromadu razdvajajući je na dvije pole procjepom od najviše metar po širini, na mjestima i manje, kolik tri pedlja. Kroz taj procjep rijeka šiklja svom svojom snagom, zelena, zapjenjena i opasna, neodoljiva. Da bi se kupač spustio brzakom mora malo niže preplivati sa desne na lijevu obalu pa prehodati uzvodno par stotina metara do mjesta gdje Sana počinje dubiti sedru i zahuktavati se ka procjepu. Tu ćeš skočiti u vodu i prepustiti se matici. Nakon prvih nekoliko puta naučićeš da je sedra oštra kao žilet i da neposredno prije nego što te struja ponese najvećom brzinom moraš uroniti glavu i ispružiti ruke ispred sebe kako bi ti se tijelo ispravilo na površini, jer ćeš u protivnom koljenima, ramenima i rebrima precizno premjeriti širinu procjepa i ožiljcima zapisati dimenzije za sva vremena.

Elem, istom kad preplivaš Sanu, na lijevoj obali sedra je obrasla mahovinom, tamno zelenom, gustom i mekanom kao dječiji popodnevni san. Popneš se onako zadihan od borbe sa maticom, hodaš plićakom, popodnevno sunce se zrcali u vodi pod kojom svjetluca mahovina, tabani uranjaju u nju kao u kraljevski baršun, zekice ti obigravaju oko nogu i čopkaju ih znatiželjno, koračaš uzvodu i mjerkaš gdje je najbolje mjesto da se baciš u brzak, dječija vriska i huk rijeke, mahovina medju nožnim prstima, natkrivaš oči od sunca i smiješ se nekome što maše sa druge obale, miluje te rijeka ko rodjena mati, teče Sana a i ti tečeš s njom. E to.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s